Προβατίνα κοντοσούβλι

Προβατίνα κοντοσούβλι

Μερίδες: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 30'

Χρόνος μαγειρέματος: 150' 

Υλικά
  • 3 κιλά προβατίνα σπάλα & μπούτι, κομμένη σε κομμάτια για κοντοσούβλι (ελάχιστο πάχος 4 εκατοστά)
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 2 κλαδάκια ρίγανη φρέσκια ή ξερή τριμμένη
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει την προβατίνα σε κομμάτια για κοντοσούβλι.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά & την καυτερή πιπεριά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ μαζί με το κρέας. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρασί και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 7-8 ώρες.

Αφού μαριναριστεί, αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα, το περνάμε στη σούβλα και το τοποθετούμε πάνω από τα κάρβουνα, σε δυνατή φωτιά για περίπου για περίπου 2-2,5 ώρες.

Ψήσιμο σε φούρνο

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος σε λαδόκολλα, την κλείνουμε καλά και την βάζουμε σε μία γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στον αέρα για περίπου  2-2,5 ώρες. 10 λεπτά πριν το τελείωμα ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και την λαδόκολλά και το αφήνουμε να ροδίσει.

Σημείωση: Είναι σημαντικό η προβατίνα για κοντοσούβλι να είναι σιτεμένη τουλάχιστον 14 ημέρες.