Χταπόδι και γαρίδες γιουβέτσι

Χταπόδι και γαρίδες γιουβέτσι

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 60'

Χρόνος μαγειρέματος: 45' 

Υλικά
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό γαρίδες
  • ½ κιλό κριθαράκι μέτριο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3-4 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Αλάτι
Τρόπος εκτέλεσης
  1. Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια μήκους 1,5 – 2 εκατοστά. Κρατάμε περίπου 200 ml από το ζωμό που έβρασε το χταπόδι.
  2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την άκρη της ουράς τους. Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
  3. Σε ταβά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  4. Αφού ροδίσουν ρίχνουμε το νερό και την τριμμένη ντομάτα.
  5. Προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε από το βρασμένο χταπόδι, όλα τα μπαχαρικά και αλάτι.
  6. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το χταπόδι και το κριθαράκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για ½ ώρα.
  7. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 10 ακόμη λεπτά ώστε να ψηθούν οι γαρίδες και να απορροφήσουν τα υγρά τους.