Μερίδες
6
Προετοιμασίας
30'
Μαγειρέματος
60'
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Τις χαράζουμε και τις βάζουμε για 30’ σε ένα μπωλ με άφθονο αλατόνερο να ξεπικρίσουν και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τις σκουπίζουμε καλά.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με άφθονο ελαιόλαδο που έχει κάψει καλά για 2’-3’ σε κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν χρώμα και μαλακώσουν. Στη συνέχεια με ένα πιρούνι αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα για να τις γεμίσουμε με τον κιμά και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν από τα ζουμιά τους και τα πολλά λάδια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά έως ότου καβουρδισθεί πολύ καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο και τα μπαχαρικά (κανέλα, δαφνόφυλλο, μπαχάρι, γαρίφαλο) και μετά προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να σωταριστούν καλά όλα μαζί και να βγάλουν τα αρώματα τους.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει και να μελώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι έτοιμο για τη μπεσαμέλ και σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να καβουρδισθεί καλά. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να γίνει μία ωραία λεία κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας καλά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό τριμμένο τυρί.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε με τον κιμά που ετοιμάσαμε. Πάνω από κάθε μελιτζάνα απλώνουμε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30’.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10’ εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε.