Πολίτικη Βασιλόπιτα του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Μερίδες

10

Προετοιμασίας

15'

Μαγειρέματος

60'

ΥΛΙΚΑ

Για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ετοιμάζουμε 1 στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. βουτυρώνοντας το καλά και βάζοντας στον πάτο μία στρογγυλή λαδόκολλα.

Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι, λίγη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό για να ενεργοποιηθεί. Μόλις βγάλει φουσκάλες είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά να λιώσει και προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και τα μυρωδικά (μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα) συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε στο μίγμα τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και το αλεύρι σε 2-3 δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για περίπου 1 – 1,5 ώρα.

Μόλις φουσκώσει περνάμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αβγου αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό και στολίζουμε με τα αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για περίπου 1 ώρα, έως ότου πάρει χρώμα η βασιλόπιτα μας.

Tip Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη διακόσμηση με αμύγδαλα με αυγόγλασο.

< πίσω σε όλες τις συνταγές