17 Απριλίου 2022

ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ

Το αυγοτάραχο, αν θα το ψάξεις, θεωρείται από όλον τον κόσμο ένα από τα εκλεκτότερα ελληνικά ντελικατέσεν, για το οποίο εμείς οι άνθρωποι της Γαστρονομίας είμαστε περήφανοι που είναι ελληνικό.

Προέρχεται από τα παστωμένα και αποξηραμένα αβγά του θηλυκού ψαριού κέφαλου, της μπάφας, που αφθονεί στα υδάτινα λιβάδια της λιμνοθάλασσάς μας στο Μεσολόγγι. Είναι ένα φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά, με ξεχωριστή νοστιμιά και άρωμα, έχει αυτό το χαρακτηριστικό κεχριμπαρί χρώμα και είναι σίγουρα μια από τις επιλογές των σεφ. Πολλοί το αποκαλούν "το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας", για το χρώμα του αλλά την εμπορική του αξία και είναι χωρίς αμφιβολία το ελληνικό "χαβιάρι".

Ποια είναι η Ιστορία του αυγοτάραχου;

Αν θα ψάξεις για την Ιστορία του αυγοτάραχου, θα βρεις ότι έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και μέχρι στο Βυζάντιο αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Το αυγοτάραχο είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ, και η διαδικασία παραγωγής του δεν έχει αλλάξει, λέγεται ότι η τεχνική που εφαρμόζεται ακόμη και τώρα για να το αποξηράνουν είναι όμοια με ό,τι είχαν εφαρμόσει στις χώρες της Μεσογείου οι Φοίνικες. Ο Λόρδος Βύρωνας το έκανε γνωστό το 1824 σε ολόκληρη την Ευρώπη, πριν όμως από αυτόν πολλοί ξένοι περιηγητές είχαν αναφερθεί στην ιδιαίτερη γεύση του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Διαβάστε το πλήρες άρθρο

< πίσω σε όλα τα νέα