Μπριαμ: ένα λαδερό πιάτο που συνδυάζει πολλά λαχανικά, χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας αλλά και του ελληνικού καλοκαιριού. Με ανατολίτικη προέλευση, το φαγητό αυτό γεννήθηκε από τις ανάγκες της εποχικότητας.
Είτε το πούμε μπριάμ είτε τουρλού είτε ratatouille (ρατατούιγ), στην πιο γαλλική εκδοχή του, είναι το πιάτο που προκύπτει από τη μίξη διάφορων αγαπημένων καλοκαιρινών λαχανικών. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το ονομάζουν ακόμη και «συμπεθεριό», καθώς «παντρεύει» υλικά μεταξύ τους.
Προσοχή όμως! Μπορεί να φαίνεται εύκολο να ανακατεύσουμε τα λαχανικά εποχής και να φτιάξουμε ένα μπριάμ, αλλά για να είναι γευστικό, για να βγάλει όλα τα αρώματά του, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε κάθε υλικό ξεχωριστά. Θέλει σωστή προετοιμασία, μαγείρεμα, ώστε η συνταγή να βγάζει αυτή τη νοστιμιά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Τα φρέσκα υλικά εποχής, τα φρέσκα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παίζουν σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα.