21 Ιουλίου 2022

ΣΑΦΡΑΝ Η' ΑΛΛΙΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ

Ένα από τα πολυτιμότερα κορυφαία γαστρονομικά προϊόντα που μας χαρίζει απλόχερα η ελληνική γη είναι το "Σαφράν" ή αλλιώς ο "Κρόκος", με τόπο παραγωγής στη χώρα μας το ομώνυμο χωριό της Κοζάνης.

Τι είναι το σαφράν ή αλλιώς ο κρόκος;

Το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στην αγορά παγκοσμίως. Ο κρόκος που αλλιώς λέγεται και ζαφορά (saffron) ετυμολογικά σημαίνει "νήμα" και συνδέεται με τα 3 στίγματα που βρίσκονται στον κόκκινο ύπερο του όμορφου λουλουδιού με τα 6 μωβ πέταλα και τους 3 χρυσοκίτρινους στήμονες. Είναι το αποξηραμένο στίγμα του άνθους που δίνει στο μπαχαρικό το χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα του σαφράν.

Θεωρείται ότι είναι από τα πολυτιμότερα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, αλλά και των σύγχρονων. Στην αρχαιότητα είχε μεγάλη αξία, οι καλλιτέχνες της εποχής το χρησιμοποιούν ως υλικό για να χρωματίζουν τα έργα τους, και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τη χρήση του ως θεραπευτικό μέσο. Ο Μέγας Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε για να καταπραύνει τις αμυχές και τις πληγές στο σώμα του μετά τις μάχες, και η Κλεοπάτρα το είχε σαν καλλυντικό στα λουτρά της.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο

< πίσω σε όλα τα νέα