01 Μαρτίου 2023

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

...ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία από τις μεγαλύτερες νηστείες της Ορθόδοξης εκκλησίας και παρόλο που ονομάζεται Σαρακοστή στην πραγματικότητα είναι 48 ημέρες.

Τα οφέλη της νηστείας πέραν των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια όπου επέλεγαν κατά την εποχή αναπαραγωγής των ζώων τη χορτοφαγία.

Η νηστεία ή θα έλεγα περισσότερο η υγιεινή διατροφή, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καθαρίσει το νου και την σκέψη.

Παραδοσιακά κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρασί. Μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί. Το ψάρι επιτρέπεται μόνο την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαίων.

Τα φαγητά της νηστείας συμπεριλαμβάνουν λαδερά, όσπρια, λαχανικά, θαλασσινά, ζυμαρικά και χορτόπιτες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε νόστιμα και υγιεινά χωρίς να μας λείψει τίποτε. Τα φαγητά τα νοστιμίζουμε με ότι μας δίνει απλόχερα η φύση, με φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, κρεμμύδια, σκόρδα και ότι άλλο μας αρέσει.

Η περίοδος της νηστείας θα έλεγα ότι είναι η περίοδος που μας δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλά για τον τρόπο μαγειρικής της σύγχρονης κουζίνας και του υπερκαταναλωτισμού – σπατάλης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Μας δίνεται η δυνατότητα να ξαναγνωρίσουμε την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να μαγειρέψουμε με τις απλές τεχνικές που ακολουθούν πολλά χρόνια τώρα τα νοικοκυριά και τα μοναστήρια.

Μέσα σε αυτή την περίοδο μπορούμε να δείξουμε και στις νεότερες γενιές ότι η νοστιμιά υπάρχει και πέραν των ταχυφαγείων....

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η διάθεση, απλά και καλά υλικά και λίγη φαντασία.

Στις επόμενες ημέρες θα ετοιμάσουμε συνταγές και τεχνικές Αγιορείτικης μαγειρικής και ευελπιστώ ότι μέσα από αυτό το ταξίδι της μαγειρικής μας εγκράτειας... μετά το πέρας της νηστείας θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε και να απολαύσουμε περισσότερο τις γεύσεις που “στερηθήκαμε”.

< πίσω σε όλα τα νέα