Μερίδες
16-20
Προετοιμασίας
45'
Μαγειρέματος
1:30'-2:00'
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου ψηθεί ο μπακλαβάς. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη λεμονόκουπα σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 3’-4’, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σπάμε τα μακαντέμια στο μπλέντερ σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων και ξεκινάμε να βάζουμε τα πρώτα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά ένα ένα. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη γέμιση πάνω από τα φύλλα και μετά προσθέτουμε ακόμη 2 φύλλα πάλι βουτυρωμένα έναν ένα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα αν περισσεύουν.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με γέμιση ανά 2 φύλλα και στο τέλος βάζουμε τα 8 τελευταία φύλλα χωρίς γέμιση βουτυρωμένα και γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα, αγκαλιάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα από κάτω.
Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά ραβδωτά, διαγώνια με προσοχή αλλά όχι μέχρι το τελευταίο φύλλο (το μαχαίρι να φτάσει περίπου λίγο μετά τη μέση). Αν έχει περισσέψει βούτυρο το περιχύνουμε πάνω από τον κομμένο μπακλαβά.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 150οC για 1,5-2 ώρες ή έως ότου ροδίσει.
Μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο, χαράζουμε έως κάτω τον μπακλαβά και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει τουλάχιστον για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.