Ροξάκια του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΡΟΞΑΚΙΑ

Τεμάχια

40

Προετοιμασίας

30'

Αναμονής

45'

Μαγειρέματος

45'

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 1,5 φλ. γάλα (χλιαρό)
  • Αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 750 γρ)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. πούδρα κακάο
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • Για το Σιρόπι

  • 3,5 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι φλοίδα λεμόνι
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για το Σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3’-4’, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Για τη ζύμη (θα ετοιμάσουμε 2 ζύμες)

    Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά βάζοντας τη σε ένα ποτήρι με 5-6 κ.σ. σούπας χλιαρό νερό και 2 κ.σ. αλεύρι ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό που μόλις αρχίσει να βγάζει φούσκες είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.

    Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder ώστε να είναι έτοιμα.

    Σε ένα άλλο μπωλ βάζουμε το λάδι, το γάλα, τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ έως ότου ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε σταδιακά 3 φλυτζάνια από το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολάει από τα τοιχώματα αλλά είναι ακόμη πολύ μαλακή και χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης βάζοντας το στην άκρη. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ακόμη ώστε να επιτύχουμε μία μαλακή εύπλαστη ζύμη για να ανοίξουμε φύλλο.

    Στη 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε, προσθέτουμε την πούδρα κακάο και τη λιωμένη κουβερτούρα και αν κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο κακάο ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 45’.

    Χωρίζουμε τη λευκή ζύμη και τη σοκολατένια ζύμη σε 3 ίσα μέρη.Παίρνουμε 1 μπαλάκι από τη λευκή ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια πλάθουμε τη σοκολατένια ζύμη σε ένα μακρόστενο κύλινδρο, όσο είναι το πλάτος του φύλλου που ανοίξαμε και τον τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό με το φύλλο. Στη συνέχεια κόβουμε το ρολό σε μικρά ροξάκια περίπου 2-3 εκ. έκαστο και τα πατάμε ελαφρά από επάνω με το χέρι ώστε να απλωθούν λίγο.

    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα.

    Απλώνουμε τα ροξάκια αραιά σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25’-30’ έως ότου πάρουν ρόδινο χρώμα.

    Μόλις ψηθούν, σιροπιάζουμε τα ροξάκια μέσα στο ταψί τους και τα αφήνουμε να πιουν το σιρόπι τους και μόλις κρυώσουν σερβίρουμε.

    Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου σε κουτί μπισκότων για 4-5 ημέρες.

    < πίσω σε όλες τις συνταγές