Τσουρέκι Παραδοσιακό του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Τεμάχια

4

Προετοιμασίας

45'

Αναμονής

3:30'-4:00'

Μαγειρέματος

35'

ΥΛΙΚΑ

Για το άλειμμα των τσουρεκιών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, τη μαγιά (αφού τη θρυμματίσουμε με το χέρι), τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αναμιχθούν καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά, το γάλα, το νερό και χτυπάμε για 10’-15’ σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για τουλάχιστον 20’-30’ ή όσο χρειαστεί μέχρι να γυαλίσει η ζύμη, να είναι μαλακή, ελαστική και με ίνες.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 2 ώρες.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες (ή όσες θέλουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα τσουρέκια μας) και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15’. Ανοίγουμε τις μπάλες σε φιτίλια και πλέκουμε την κάθε πλεξούδα με 2 φιτίλια.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια αραιά σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή μέσα σε σβηστό φούρνο μέχρι να φουσκώσουν, για τουλάχιστον 1-1,5 ώρα.

Αραιώνουμε τον κρόκο αυγού με το νερό χτυπώντας το ελαφρά με 1 πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών απαλά και τα αφήνουμε να σταθούν για ακόμη 5’-10’.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 35΄ ή έως ότου ροδίσουν.

< πίσω σε όλες τις συνταγές