Μερίδες
5
Προετοιμασίας
10'
Μαγειρέματος
40'
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα και το αλατοπίπερο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Προσθέτουμε τη φάβα, το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και η φάβα και ρίχνουμε τόσο νερό (ζεστό) ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο και ξαφρίζοντας για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αν τελειώσει το νερό προτού βράσει και διαλυθεί η φάβα, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό. Στο τέλος, η φάβα πρέπει να έχει πιει τα υγρά της και να έχει σχεδόν λιώσει.
Την αδειάζουμε στον πολυκόφτη, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Τη σερβίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κάπαρη και λίγο ωμό παρθένο ελαιόλαδο.