Παστουρμαδόπιτα του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ

Μερίδες

6-8

Προετοιμασίας

15'

Μαγειρέματος

1:15'

ΥΛΙΚΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε φέτες. Κατόπιν τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για να φύγει η σπιρτάδα τους και τα στραγγίζουμε.

Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια σε μία κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα και τα αχνίζουμε όλα μαζί και αλατοπιπερώνουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά, το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας τα καλά να αναμιχθούν.

Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης στον πάτο του και με ένα πινέλο το περνάμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με 4-5 φύλλα απλώνοντας τα σταυρωτά.

Στρώνουμε τη γέμιση και από επάνω στρώνουμε τον παστουρμά κομμένο σε μικρά κομμάτια. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία λαδώνοντας τα ένα ενα.

Με τις άκρες από τα φύλλα ζύμης που προεξέχουν τις διπλώνουμε προς τα μέσα σχηματίζοντας τον κόθρο. Βάζουμε από επάνω όσο λάδι έμεινε, χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC μέχρι να ροδίσει η πίτα μας, για περίπου 1 ώρα.

< πίσω σε όλες τις συνταγές