Τάρτα με μανιτάρια του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Μερίδες

8

Προετοιμασίας

30'

Μαγειρέματος

45'

Αναμονής

60'

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το αυγό και κατόπιν το νερό λίγο-λίγο. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα περίπου 20 λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 1 εκ. και τη στρώνετε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. καλύπτοντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά. Κόβετε με μαχαίρι τυχόν ζύμη που περισσεύει. Την προψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και την βγάζετε από τον φούρνο.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Kατόπιν προσθέτετε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο και, μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά του σπανακιού, ανακατεύετε μέσα το κατσικίσιο τυρί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για την τάρτα: Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας το μείγμα με τα λαχανικά και από πάνω καλύπτετε με το μίγμα κρέμας γάλακτος και αβγού. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

< πίσω σε όλες τις συνταγές