Μερίδες
6
Προετοιμασίας
15'
Μαγειρέματος
2:30'
Βάζουμε το ελαιόλαδο στη φωτιά να κάψει και καβουρδίζουμε τον κιμά να γίνει σπυρωτός και να πάρει ωραίο χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στην συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό. Μόλις απορροφήσει το ρύζι τα υγρά προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα φυστίκια Αιγίνης τις σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί για 10’ και γεμίζουμε τον κόκορα τον οποίο έχουμε αλατοπιπερώσει πρώτα.
Ράβουμε την κοιλιά του και δένουμε τα πόδια του σφιχτά με έναν σπάγκο για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και φύγει η γέμιση.
Βάζουμε τον κόκορα σε σε ένα ταψί και γύρω του τις γλυκοπατάτες, τα κάστανα και τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια να πάει παντου, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, ένα ποτήρι νερό και καλύπτουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1,5 ώρα και κατόπιν ξεσκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε στο φούρνο έως ότου ροδίσει και καραμελώσει.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 10’ πριν σερβίρουμε.