Χήνα με σάλτσα μήλου του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΧΗΝΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

Μερίδες

8

Προετοιμασίας

30'

Αναμονής

12:00'

Μαγειρέματος

2:40'

ΥΛΙΚΑ

Για την άλμη

Για τις πατάτες

Για τη σάλτσα μήλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά για την άλμη σε μια κατσαρόλα και τους δίνουμε μια βράση. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βυθίζουμε τη χήνα βάζοντας ένα βάρος από πάνω και αφήνουμε για 12 ώρες.

Εκτέλεση συνταγής:

Την επομένη, βγάζουμε τη χήνα από την άλμη και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κατόπιν χαράζουμε ελαφρώς το δέρμα της μπακλαβαδωτά, χωρίς να χαράξουμε το κρέας κάτω από το δέρμα.

Σε ένα γουδί δουλεύουμε το ξύσμα των εσπεριδοειδών, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Με αυτήν την πάστα αλείφουμε τη χήνα παντού.

Κόβουμε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια στη μέση και τα βάζουμε στην κοιλιά της χήνας και την τοποθετούμε σε σχάρα πάνω από ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για περίπου 40’.

Στη συνέχεια αλείφουμε τη χήνα με το μέλι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και βάζουμε και τα κυδώνια στη σχάρα, δίπλα από τη χήνα για να ψηθούν για περίπου 1 ώρα.

Ανά τακτά διαστήματα (συνολικά 2-3 φορές) αλείφουμε τη χήνα με τα ζουμιά της από το ταψί.

Το λίπος που έχει βγάλει η χήνα στο ταψί το στραγγίζουμε, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε για τις πατάτες.

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις αλείφουμε καλά με το λίπος και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 40-45 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν. Όσο ψήνονται οι πατάτες διατηρούμε τη χήνα ζεστή.

Αφού πλύνουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις αλείφουμε καλά με το λίπος και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 50’ ή μέχρι να ξεροψηθούν. Όσο ψήνονται οι πατάτες διατηρούμε τη χήνα ζεστή σκεπασμένη ελαφρά με αλουμινόχαρτο.

Σερβίρουμε με τις πατάτες, τα κυδώνια και τη σάλτσα μήλου.

Σάλτσα μήλου:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, κλείνουμε με καπάκι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Πολτοποιούμε στο μούλτι και σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή σε σαλτσιέρα πλάι στη χήνα.

< πίσω σε όλες τις συνταγές