Μερίδες
6
Προετοιμασίας
60'
Αναμονής
24:00'
Μαγειρέματος
1:30'
Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι και τον κόβουμε σε μερίδες.
Στη συνέχεια τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες. Κάθε 3-4 ώρες (ή όσο συχνά μπορούμε) αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε φρέσκο.
Όταν ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, τον στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο και για περισσότερη ευκολία μπορούμε να τα βάλουμε πριν σε μία λεκάνη με κρύο νερό για περίπου 1 ώρα.
Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Όταν γυαλίσουν προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε με προσοχή.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια τοποθετούμε προσεκτικά το φαγητό σε μία γάστρα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Κατόπιν τοποθετούμε πάνω στα κρεμμυδάκια τα φιλέτα του ψαριού με το δέρμα προς τα κάτω . Βάζουμε ένα κλαδάκι ρίγανη και ξανασκεπάζουμε τη γάστρα με την λαδόκολλα και το καπάκι και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα.