Μουσακάς Λαχανικών του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Μερίδες

6-8

Προετοιμασίας

30'

Μαγειρέματος

60'

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα

Για τη μπεσαμέλ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε για περίπου μισή ώρα σε ένα σκεύος με αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τις σκουπίζουμε καλά πριν τις τηγανίσουμε.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα αλατίζουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή φριτέζα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες χωρίς να παραψηθούν. Στη συνέχεια αλευρώνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγουν τα πολλά λάδια πριν τα χρησιμοποιήσουμε στον μουσακά μας.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη δάφνη, το μπαχάρι και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μας σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμιστεί η υγρασία της και μελώσει.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι έτοιμο για τη μπεσαμέλ και σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να καβουρδισθεί καλά. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να γίνει μία ωραία λεία κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού ανακατεύοντας καλά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό τριμμένο τυρί.

Ετοιμάζουμε τον μουσακά

Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του. Βάζουμε το 1/3 της σάλτσας απλώνοντας την με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκυθάκια και στο τέλος βάζουμε τις μελιτζάνες και όσα λαχανικά μας περίσσεψαν από τις άλλες στρώσεις.

Στο τέλος βάζουμε τη μπεσαμέλ απλώνοντας την πάνω από τα λαχανικά μας ώστε να τα καλύψει, πουδράρουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λιωμένου βουτύρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30’ μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15΄ πριν σερβίρουμε.

< πίσω σε όλες τις συνταγές