Μερίδες
8-10
Προετοιμασίας
30'
Μαγειρέματος
30'
Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα από την άλμη με άφθονο νερό και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το 1/3 του λαδιού να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για 1’. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση μας.
Σε ένα πιάτο, απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα έξω, βάζουμε μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση στη βάση και το τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας τα πλαϊνά του φύλλου.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα, που στον πάτο βάζουμε λίγα αμπελόφυλλα ή φύλλα μαρουλιού, αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε 2-3 σειρές χωρίς κενά. Προσθέτουμε νερό (περίπου 1 δάχτυλο πάνω από τα ντολμαδάκια), το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κοτσάνια των μυρωδικών, τη φλούδα από το λεμόνι που χρησιμοποιήσαμε κομμένη σε φέτες, σφραγίζουμε με 1 πορσελάνινο πιάτο (για να μην ανοίξουν τα ντολμαδάκια όταν βράζουν) και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25’-30’.
Αφού σβήσουμε τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 15’ για να τραβήξει την υγρασία και σερβίρουμε συνοδεύοντας με γιαούρτι.