Μερίδες
6
Προετοιμασίας
20'
Μαγειρέματος
60'
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά έως ότου καβουρδισθεί πολύ καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο και τα μπαχαρικά (κανέλα, δαφνόφυλλο, μπαχάρι, γαρίφαλο) και μετά προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να σωταριστούν καλά όλα μαζί και να βγάλουν τα αρώματα τους.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει και να μελώσει. (αφαιρούμε την κανέλα πριν βάλουμε τον κιμά στο παστίτσιο)
Όσο μαγειρεύουμε τον κιμά ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 7’.
Τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι έτοιμο για τη μπεσαμέλ και σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να καβουρδισθεί καλά. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και να γίνει μία ωραία λεία κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας καλά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό τριμμένο τυρί.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί καλά και στρώνουμε λίγο παραπάνω από τα μισά μακαρόνια. Από επάνω απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Στο τέλος βάζουμε τη μπεσαμέλ απλώνοντας την πάνω από τα μακαρόνια ώστε να τα καλύψει.
Πουδράρουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λιωμένου βουτύρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για περίπου 30’ μέχρι να γίνει ροδοκόκκινο.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15΄και κατόπιν σερβίρουμε.