Χταποδομακαρονάδα με Σταφίδες και Κουκουνάρι του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Μερίδες

6

Προετοιμασίας

15'

Μαγειρέματος

60'

ΥΛΙΚΑ

Για τη μακαρονάδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χταπόδι

Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε από τον σάκο του τα εντόσθια και αφού το ξεπλύνουμε καλά το βάζουμε σε μία κατσαρόλα που μπαίνει και σε φούρνο μαζί με το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο, το πιπέρι και το κρασί. Προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα με καπάκι ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο να ψηθεί για περίπου 40΄.

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, καθαρίζουμε τις μαύρες μεμβράνες και κόβουμε τα πλοκάμια σε ίσια κομμάτια και κρατάμε το ζωμό που ψήθηκε (αφού το σουρώσουμε).

Για τη μακαρονάδα

Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι, βάζουμε τα σπαγγέτι και τα βράζουμε για 5’. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 ποτήρι από το νερό που έβρασαν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού. Τα σωτάρουμε ελαφρά να αχνιστούν και να μελώσουν και σβήνουμε με το ζωμό που κρατήσαμε από το χταπόδι. Μετά από 2΄ προσθέτουμε το τσίλι και το μαϊντανό. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 2΄-3΄ και προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Αφήνουμε να δέσουν τα υλικά για περίπου 5΄ (ή ανάλογα με τις επιθυμίες μας) και φροντίζουμε να έχουν πάντα υγρά, ανακατεύοντας συχνά. Εάν χρειαστεί προσθέστε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.

Αφαιρούμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι, το οποίο μπορούμε να το καβουρδίσουμε πριν, και σερβίρουμε αμέσως.

< πίσω σε όλες τις συνταγές