Πίτα “λαχανιά” του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΠΙΤΑ "ΛΑΧΑΝΙΑ"

Μερίδες

8

Προετοιμασίας

30'

Μαγειρέματος

60'

ΥΛΙΚΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα (σέσκουλα, τσουκνίδες, μυρώνια, καυκαλήθρες), τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν.

Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε ελαφρά στο μισό ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τα σέσκουλα, τις τσουκνίδες, το σπανάκι και όταν πέσει ο όγκος τους προσθέτουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα υπόλοιπα μυρωδικά (μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο).

Αλατοπιπερώνουμε τα χόρτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι ώστε να βγάλουν τα χόρτα τα υγρά τους και μαγειρεύουμε έως ότου μείνουν μόνο με το λάδι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν.

Αν υπάρχει παραπάνω υγρασία στα χόρτα πουδράρουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά για να την απορροφήσει.

Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα 5 από τα 8 φύλλα (ή αναλογικά από αυτά που έχουμε) λαδώνοντας τα ένα ένα και απλώνουμε τη γέμιση με τα χόρτα.

Συνεχίζουμε και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα και αυτά ένα ένα. Κλείνουμε την πίτα γύρω-γύρω στριφτά, δημιουργώντας τον κόθρο.

Χαράζουμε την πίτα (όχι μέχρι κάτω), ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 45’-50’ έως ότι ροδίσει.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

< πίσω σε όλες τις συνταγές