Ξινόχοντρος με Μελιτζάνες και Ανθότυρο του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου

ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Μερίδες

4-5

Προετοιμασίας

15'

Μαγειρέματος

45'

ΥΛΙΚΑ

Για τις μελιτζάνες

Για τον τραχανά

Για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο κρύο νερό για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το 1 φλ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε 2 ή 3 δόσεις μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και τις βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και να στραγγίξουν από το πολύ λάδι.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 1΄ ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10’ έως ότου η ντομάτα πιει τα υγρά της. Στο τελείωμα προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να δέσει το φαγητό.

Για τον ξινόχοντρο

Βάζουµε σε µία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό µαζί µε το ελαιόλαδο και μόλις πάρει βράση ρίχνουµε τον ξινόχοντρο, αλατίζουµε και ανακατεύουµε καλά. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουµε για περίπου 30΄ ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να χυλώσει ωραία το φαγητό, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει και στο τελείωμα αν θέλουμε προσθέτουμε το βούτυρο.

Σερβίρετε τον ξινόχοντρο σε βαθιά πιάτα, βάζοντας από επάνω τις μαγειρεμένες μελιτζάνες, το βασιλικό και το ανθότυρο θρυμματισμένο.

< πίσω σε όλες τις συνταγές